Kota Cantik Dan Bersejarah Di Turki Tapi Ramai Tak Pergi?

Kota Cantik Dan Bersejarah Di Turki Tapi Ramai Tak Pergi?

Selalunya kalau kita ingin ke Turki atau dengar cerita pengalaman orang ke Turki, kebanyakannya akan bercerita mengenai Istanbul, Cappadocia, Pamukkale dan Ankara. Tapi ada sebuah bandar yang tak ramai pergi tetapi unik lokasinya dan penuh dengan sejarah di belah utara Turki dikenali sebagai Amasya.

Amasya terletak di pergunungan di atas pantai Laut Hitam, dipisahkan dari seluruh Anatolia di sebuah lembah di sepanjang perairan Sungai Yeşilırmak. Kota ini wujud sejak zaman pemerintahan Pontus dan kemudian era Ottoman.

Nak beli merchandise RareTV -- kami ada jual di sini. Mug ada, t-shirt pakai confirm kacak ada, hoodies ada, mask pun ada. Seluruh keuntungan hasil jualan akan disalurkan ke Rumah Pengasih Warga Prihatin (RPWP).

Amasya terkenal sebagai tempat kelahiran ilmuan, raja, seniman, dan sultan sepanjang abad. Kota ini juga merupakan tempat Sultan Al-Fateh membesar dan di mana beliau mendapat pendidikan awal.

Kota ini hanya terkenal dalam kalangan para pecinta sejarah kerana Amasya merupakan kota yang sangat penting dalam sejarah era Ottoman. Pelbagai kesan sejarah masih terpelihara di Amasya yang kita boleh pergi untuk lihat sendiri. Jom tengok gambar-gambar kami bawa peserta ke sini.

Pemandangan kota Amasya pada waktu siang

Pemandangan kota Amasya pada waktu malam

Trip Turki Musim Sejuk Rarecation pada 10 - 21 Dec 2022 cuma tinggal 3 slot kosong terakhir. Jangan lepaskan peluang untuk bawa keluarga bercuti di Turki selama 12 hari 10 malam bersama kami. Seorang cuma rm6980 dan kanak-kanak 2-11 tahun cuma rm6780. Pakej sudah pun termasuk tiket penerbangan pergi balik, tiket penerbangan domestik, makan halfboard, penginapan, pengangkutan, travel insuran dan juga PCR test. 

Boleh klik di sini untuk dapatkan info lanjut atau boleh klik foto di bawah untuk tengok itinerary trip Turki Musim Sejuk. 

Tak puas tengok gambar, jom kami bawa pula you guys meneroka kota Amasya! Boleh tengok video di bawah ni yer.. 


Boleh dapatkan pewangi kereta Uzungol Garden dari RareTV x Keef & Nish Limited Edition. Hanya RM10 sahaja. Boleh borong terus guna sampai raya nak balik kampung nanti. Memang wangi dan tahan lama baunya. Boleh beli di Shopee Keef & Nish.  

Back to blog

Featured collection

1 of 4