Search
  • akmalalamshah

TIPS MUDAH MENDAPATKAN FOTO TRAVEL YANG CANTIK


Setiap kali travel mesti gambar yang di ambil kena gempak. Baru lah boleh tunjuk kat facebook dan instagram kan. Tapi nak ambil gambar cantik dan awesome ni bukan mudah. Even photographer pun kena tahu main angle dan camera untuk pastikan gambar yang di ambil nampak cantik dan kemas.


Ok bagi korang yang bukan photographer tapi nak gambar cantik semasa travel boleh ikut tip Rarecation ini.




WARNA TERANG


Apabila kita memakai pakaian berwarna terang mudah untuk kita "Stand out" di dalam foto dan kita ada kontras yang baik dengan background.

GOLDEN HOUR


Golden hour adalah waktu di mana matahari sedang terbenam atau sedang terbit. Ambil foto pada waktu ini akan memberikan kita warna dan contrast yang cantik di dalam foto.

IKON


Sentiasa ambil peluang untuk ambil foto dengan ikon atau "tracemark" lokasi tersebut. Baru lah nampak kita di luar negara kan.


IKLAN

Percutian terbaik ke Iceland pada 13 Mac sehingga 24 Mac 2019, Tekan pada foto ini untuk makluman lanjut :




ORANG TEMPATAN


Ambil gambar dengan orang tempatan akan memberikan lebih "karakter" didalam foto kita. Lagi banggakan bila orang komen, eh muka kau mcm orang sana lah.

JANGAN SKEMA


Traveling is fun, jadi jangan skema sangat dan posing ala-ala menteri sahaja bila ambil gambar. Cuba senyum banyak-banyak dan expressikan dirimu, barulah seronok orang tengok foto kita kan. Ini tidak, tengok muka dalam gambar macam baru lepas kene marah dengan bos. Senyum banyak sikit yer.

IKUT RARECATION


Haaa, ini TIPS TERBAIK ahaha.


Kapten kita jurufoto, jadi pastinya balik dapat foto-foto yang cantik. Lagi best sebelum pergi kita beri KELAS FOTO PERCUMA dari Saiful Nang Academy.


Pergh dapat belajar foto percuma, dah travel ada professional photographer ambil gambar pula, hanya dengan RARECATION sahaja.

47 views

© 2016 Rarecation Travel Sdn Bhd

No Lesen : KPK : 8849

No Siri : KPK/LKU/SUB 0540

Rarecation HQ

Kompleks RPWP, Lot 79979 Jalan Abim, Kampung Sungai Ramal Dalam, 4300 Kajang Selangor

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

*Rarecation ialah entiti 100% milik badan kebajikan anak yatim dan asnaf