Search
  • akmalalamshah

Tips kelihatan fresh bila travel yang panjang


Perjalanan yang makan masa 12 jam semasa berada dalam pesawat, anda banyak menghabiskan banyak masa dalam pesawat, kereta api atau kereta dan pastinya sukar untuk anda rasa bersih dan segar. Tetapi kerana anda mempunyai penerbangan yang panjang tidak bermakna anda meninggalkan kesan "bau" dalam pesawat. Berikut adalah beberapa tips untuk membantu anda kelihatan segar pada semasa perjalanan yang panjang. Jum!


Pakai pakaian yang selesa


Pakailah pakaian yang selesa pada hari anda perlu menaiki penerbangan. Tidak perlu untuk bergaya sakan. Pastikan anda memakai pakaian yang diperbuat daripada kain kapas kerana ianya selesa dan menyerap peluh. Elakkan daripada memakai pakaian yang ketat dan kain yang keras seperti jeans. Anda semestinya tidak akan berasa selesa nanti di atas kapal terbang.


Pastikan juga kasut anda tidak terlalu ketat dan mempunyai tapak leper. Ini kerana, perbezaan tekanan udara semasa penerbangan akan membuatkan saiz kaki anda sedikit mengembang. Jadi hati-hati ketika ingin memilih kasut yang mana hendak dipakai.Stay fresh!


Penerbangan yang panjang akan membuatkan muka anda berminyak dan badan anda berbau lantas membuatkan anda berasa kurang selesa. Apabila mulut anda kering, air liur anda tidak boleh melakukan tugasnya untuk menjaga mulut anda bersih dan membunuh bakteria. Menghidrasi terhidrat juga akan menghalang anda daripada berpeluh, yang juga akan membantu menghalang bau badan. Dan cuba untuk mengelakkan pengambilan makanan yang lebih kotor seperti bawang putih, bawang dan makanan pedas.Kurangkan memakai perfurme yang berat


Ya! bila perjalanan yang jauh pastinya anda akan memakai wangi wangian sebelum berangkat. Maklumlah perjalanan kita memakan masa yang sangat panjang. Tetapi, aroma berat boleh sama seperti bau badan, dan sama seperti orang yang berada di ruang terkurung. Sebaliknya, pakailah keperluan asas harian anda seperti deodorant dan freshening wipes. Ia akan bertahan selama 48 jam dan cuba elakkan memakai deadorant yang ber spray kerana ia bertahan hanya sekejap saja.
Bawak ubat yang berkenaan


Jangan jatuh sakit ketika berada di dalam penerbangan. Bawa semua ubatan yang anda perlukan supaya anda tidak terlepas waktu memakan ubatan tersebut. Walaupun setiap kapal terbang dilengkapi dengan first aid kit, namun ubatan yang spesifik sudah pastinya tidak ada di dalam kotak tersebut. Jadi, jangan terlupa untuk bawa ubatan anda sendiri.


Bawak buku nota


Masa yang ada di dalam penerbangan boleh diluangkan dengan menulis nota-nota penting di dalam buku nota anda. Sekiranya anda di dalam perjalanan untuk melancong, masa yang ada boleh diluangkan untuk mentelaah tempat-tempat yang bakal anda lawati setelah sampai ke destinasi. Sekiranya anda terbang untuk tujuan kerja, boleh juga diluangkan masa untuk menyiapkan kerja-kerja yang masih belum selesai.Tidur dengan secukupnya


Kadang-kadang mustahil, tetapi cuba tidur sekurangnya lapan jam malam sebelum penerbangan anda. Anda akan dapat menangani tekanan dan persekitaran luar negara dengan lebih mudah.


Jika anda boleh, cuba tidur di kapal terbang juga-selepas penerbangan jarak jauh, anda mungkin akan berurusan dengan jet lag. Jika anda melancong ke Eropah, pastikan anda mendapat waktu rehat yang secukupnya pada hari sebelum anda menaiki kapal terbang. Lebih banyak tidur bermakna lebih banyak kewarasan apabila anda berada di lapangan!28 views

© 2016 Rarecation Travel Sdn Bhd

No Lesen : KPK : 8849

No Siri : KPK/LKU/SUB 0540

Rarecation HQ

Kompleks RPWP, Lot 79979 Jalan Abim, Kampung Sungai Ramal Dalam, 4300 Kajang Selangor

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

*Rarecation ialah entiti 100% milik badan kebajikan anak yatim dan asnaf