• akmalalamshah

POLAR VORTEX, CHICAGO LEBIH SEJUK DARI ANTARTICA. AUSTRALIA SEPANAS SAHARA

Updated: Feb 1, 2019


Pada waktu ini,2019, kita dikejutkan berita bahawa Australia mencatat suhu rekod paling panas manakala AS mencatatkan suhu sesejuk di Antartika. Dunia akhir zaman?Lihat foto -foto di bawah kesan dari Polar Vortex dan kongsikan artikel ini supaya yang akan travel ke kawasan ini dalam masa terdekat ini lebih berhati-hati

Kesan dari polar vortex meramalkan bahawa Chicago, salah satu bandar tersibuk di Amerika, boleh menjadi lebih sejuk daripada Antartika dalam masa terdekat. Ironinya keadaan kecemasan telah diisytiharkan di negara Midwestern Wisconsin, Michigan dan Illinois.


Gambaran ini menunjukkan sungai di Chicago telah beku. Anda terkejut?

Setakat ini, beribu-ribu penerbangan terpaksa dibatalkan di kawasan Chichago sehingga menganggu perjalanan . Tempat perlindungan kini sedang dibuka kepada rakyat Chicago dan polis sedang mencari rakyat yang berisiko mati daripada keadaan sejuk. Perkhidmatan pos membatalkan operasinya, dan landasan keretapi terpaksa berpatah balik untuk mengelakkan dari keretapi tersangkut di landasan


Sekolah-sekolah, pejabat dan kolej telah mengumumkan petutupan di seluruh rantau ini dengan suhu di Tasik Michigan bandar jatuh sehingga ke -29C es pada hari Rabu tempatan, dan menetapkan untuk memecahkan rekod -32C pada awal hari Khamis.Ketulan ais seperti Antartika ini telah turun di Tasik Michigan, Chicago.


Salah seorang rakyat Chicago memakai pakaian lebih yang sesuai untuk bermain ski.

Bandar Chichago akan menjadi bandar yang sangat sejuk dari Antartika.


AUSTRALIA SEPANAS SAHARA


Manakala di Australia. Australia yang telah mencatat suhu paling panas sehingga meningkat 60°C? Amerika Syarikat sesejuk kutub utara, dengan suhu jatuh ke tahap paling rendah dalam sejarah, kini Australia telah berlaku pergelutan untuk memecahkan rekod, suhu panas yang tidak sihat dan boleh menyebabkan kematian.Zon di setiap daerah-daerah di Australia telah menjadi panas terik

Salah satu pergunungan melalui Judbury di Tasmania Barat Selatan, di mana habitat flora dan fauna telah musnah.


Jika kita lihat gambaran ini cukup jelas menyatakan Adelaide memecahkan rekod untuk bandar paling panas di dunia pada 46.6C.

Donald Trump menimbulkan kontroversi apabila dia cuba untuk mempersoalkan bagaimana perubahan iklim benar-benar dapat memanaskan planet ini jika cuaca sangat sejuk.

Cuaca yang panas telah menguasai di Melbourne.

Ketulan asap dari selatan hutan Huonville di selatan Tasmania.

Penduduk di selatan dan bahagian tengah Tasmania memberitahu untuk meninggalkan rumah mereka, dengan suhu di 30s dan tiupan angin sehingga 90km/ j yang sudah menyalakan 50 api yang sudah mula membakar di beberapa kawasan negeri. Sekurang-kurangnya 64,000 hektar tanah telah dibakar.


Gambaran di atas Tasik Michigan sebagai amaran dipanggil 'frostbite' dikeluarkan, penerbangan dibina dan sekolah dan perniagaan ditutup.


Apa pandangan anda tentang situasi ini ?

Khabarnya Malaysia juga akan mengalami cuaca sejuk
415 views0 comments

© 2016 Rarecation Travel Sdn Bhd

No Lesen : KPK : 8849

No Siri : KPK/LKU/SUB 0540

Rarecation HQ

Kompleks RPWP, Lot 79979 Jalan Abim, Kampung Sungai Ramal Dalam, 4300 Kajang Selangor

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

*Rarecation ialah entiti 100% milik badan kebajikan anak yatim dan asnaf