Search
  • Syibli

Bermalam di dalam kereta api di Jepun

Ketika letupan ekonomi Jepun, zaman 1960-an, antara infrastruktur yang paling penting di dalam pembangunan Jepun adalah rangkaian keretapi. Dari rangkaian kereta api ini wujud banyak overnight train, atau sleeper train yang membolehkan kita bermalam di dalam keretapi bagi destinasi yang jauh.Namun dengan perkembangan teknologi bullet train dan pilihan penerbangan domestik yang baik, overnight atau sleeper train ini semakin kurang mendapat sambutan dan tutu. Namun, pada 2019 ini masih ada yang perkhidmatan overnight train yang terus kekal sehingga hari ini, iaitu The Sunrise Seto dan the Sunrise Izumo.


Berbeza dengan bullet train, sleeper train ini tidak dibina untuk kelajuan

Kredit imej : ajitk55


Kedua-dua kereta api ini membawa perjalanan dari Tokyo ke Okayama. Sebelum tiba di Okayama kedua kereta api ini dihubungkan menjadi keretapi dengan 14 gerabak. Tiba di Okayama, kedua-dua kereta api akan berpisah dan menuju ke destinasi masing masing.


Ini nobi bobi seat, salah satu pilihan tempat duduk di dalam train ini

Kredit imej : ajitk55

Kredit imej : ajitk55


Kereta api ini berlepas ke Tokyo pada pukul 10 malam dan tiba di destinasi pada pukul 7:27 pagi (Takamatsu) dan 9.58 pagi (Izumoshi). Kereta api ini juga menjimatkan para penumpang untuk bermalam di hotel yang mahal.

Kredit imej : happytrain_sunamichan


Iklan Satu satunya kembara yang membawa kita dari selatan hingga ke utara jepun pada musim luruh. Kembara Rentas Jepun dari Rarecation. Jika berminat tekan pada link / foto ini :


PAKEJ RENTAS JEPUNKredit imej : apubby


Tiada tempat duduk di dalam kereta api ini. Namun, penumpang juga mempunyai tempat privasi yang dipanggil "nobi nobi" dimana ada tempat untuk penumpang berehat semasa perjalanan.

Kredit imej : espi_poler

Kredit imej : gwu


Biasanya kalau menaiki "Nobi Nobi" ini secara percuma tetapi penumpang juga boleh membayar tambahan harga sebanyak 17,000 yen (~ $ 153) untuk menaiki kabin.

Kredit imej : apubby


Kawasan-kawasan ini termasuk tempat mandian yang boleh digunakan oleh penumpang selama 6 minit dengan hanya menggunakan token.


Oleh yang demikian, ada juga bekalan yang terhad bagi token ini, jadi setiap orang yang ingin menggunakan tempat mandian semasa perjalanan mereka dinasihatkan untuk beli lebih awal.

Kredit imej : apubby

Kredit imej : studioshuko


Lain-lain fasiliti termasuk tandas, mesin penjual dan lounges.

Kredit imej : W0746203-1 / Wikipedia Commons

Kredit imej : apubby0 views

© 2016 Rarecation Travel Sdn Bhd

No Lesen : KPK : 8849

No Siri : KPK/LKU/SUB 0540

Rarecation HQ

Kompleks RPWP, Lot 79979 Jalan Abim, Kampung Sungai Ramal Dalam, 4300 Kajang Selangor

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

*Rarecation ialah entiti 100% milik badan kebajikan anak yatim dan asnaf