Search
  • akmalalamshah

Adakah Pakistan sebuah negara selamat untuk kita travel?
Kawasan yang lebih cantik dari switzerland tapi tidak diketahui ramai. Ada di celahan lembah Hunza, Karakoram dan banyak lagi lembah dan gunung yg dara. Terdapat juga banyak bukit-bukit penjajah yang menawan, kubu-kubu Mughal, dan metropolis yang luas.


Tetapi nama "Pakistan" tidak menimbulkan apa apa masalah. Ini kerana Pakistan terkenal bukan sahaja untuk landskap dan budaya, tetapi untuk serangan pengganas, kempen ketenteraan melawan ekstremis agama, dan jenayah jalanan.


Persoalannya, apakah Pakistan selamat?


Jadi itulah sebabnya kita telah memberi panduan terbaik yang benar-benar epik kepada cara terbaik untuk kekal selamat di Pakistan.


Ramai tertanya tanya adakah selamat kalau kita travel di sekitar Pakistan, atau jika anda ingin mengetahui sama ada ia selamat untuk makan makanan di Pakistan, anda tidak perlu risau.


Bagaimana nak tahu Pakistan selamat atau tidak?Pakistan adalah sebuah negara "Heaven of Earth". Ia mempunyai semua pemandangan semulajadi yang anda impikan dan pelbagai budaya kaya untuk dipelajari. Tambah BANYAK sejarah dan anda mendapat destinasi perjalanan utama.


TETAPI ...Pakistan adalah sebuah negara yang selalu disalah anggap. Majoriti Pakistan sangat selamat untuk pelancong. Walaupun anda MUNGKIN pergi bersama dengan pengiring polis yang bersenjata namun, ini tidak membiarkan anda untuk melihat gunung ganang, glasier yang berkilauan, dan hutan yang subur. Pengawal ini ada di sini untuk melindungi anda!


Sekiranya anda pergi bersama kumpulan syarikat pelancongan, keselamatan anda terjamin selamat ketika melawat Pakistan.


Adakah Pakistan selamat untuk kita lawat?Hakikatnya, Pakistan adalah negara yang sukar untuk dikunjungi. Tetapi itu tidak bermakna Pakistan tidak selamat.


Pelancongan di Pakistan sememangnya berkembang ditambah orang orang yang sangat baik, ramah dan mesra pasti menyumbang kepada itu. Kerajaan Pakistan meramalkan bahawa menjelang 2025, industri pelancongan akan menyumbang 9.5 bilion dolar kepada ekonomi.


Semakin ramai orang melawat Pakistan setiap tahun, sama ada dengan sendiri atau dengan syarikat pelancongan. Pada 2017, 1.75 juta pelancong melawat Pakistan. Pada tahun 2007, jumlah pelawat hanya 876,000. Ia meningkat secara berkembang.


Adakah selamat kalau kita melawat Pakistan pada ketika ini?Pada tahun lalu, masalah ketidakstabilan politik telah menyebabkan berlakunya keganasan dan beberapa perkara ini masih berterusan. Pada bulan Julai 2018, sebagai contoh, dalam pilihan raya wilayah, terdapat beberapa serangan.


Kerajaan UK menasihati "semua perjalanan" ke kawasan-kawasan tertentu. Ini termasuk Kawasan Tribal Ditadbir Persekutuan, banyak daerah Khyber-Pakhtunkhwa, bandar-bandar Peshawar, Quetta, dan Nawabshah, Lowari Pass, dan kawasan utara dan barat Balochistan.


Yang menariknya di Pakistan, ia cukup selamat untuk pelancong. Ini termasuk kawasan-kawasan terdekat di sekitar Lahore, Islamabad, dan di wilayah-wilayah utara, Gilgit-Baltistan.


Fakta menyatakan bahawa terdapat ZERO serangan teroris di semua Gilgit-Baltistan. Jadi, jika anda pergi ke Pakistan untuk pergunungan, iaitu 99% daripada pelancong, maka anda berada dalam golongan yang lebih selamat.


SUMBER : THE BROKE BACKPACKER


Saksikan video permandangan Heaven of Earth sepanjang pengembaraan kami berada di Pakistan. Untuk maklumat lanjut, boleh klik link https://www.rarecation.com/pakejpakistan
0 views

© 2016 Rarecation Travel Sdn Bhd

No Lesen : KPK : 8849

No Siri : KPK/LKU/SUB 0540

Rarecation HQ

Kompleks RPWP, Lot 79979 Jalan Abim, Kampung Sungai Ramal Dalam, 4300 Kajang Selangor

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

*Rarecation ialah entiti 100% milik badan kebajikan anak yatim dan asnaf