• Carroll Apiez

10 Syarikat Penerbangan Terbaik Dunia 2017

Skytrax World Airline Awards, adalah digambarkan sebagai "Oscars of the aviation industry", penghargaan untuk industri penerbangan dunia, dan penanda aras global kecemerlangan syarikat penerbangan yang di samakan dengan Anugerah Oscar dalam industri perfileman antarabangsa. Senarai 10 Syarikat Penerbangan Terbaik 2017 Skytrax World Airlines ini, diundi oleh para pelancong di seluruh dunia setiap tahun dalam kaji selidik kepuasan penumpang penerbangan terbesar di dunia untuk menentukan pemenang. Kaedah Survey dan Anugerah Skytrax sepenuhnya telus, dan prosesnya kekal 100% bebas tanpa sebarang bayaran oleh mana-mana syarikat penerbangan atau organisasi luar yang lain untuk sebarang aspek tinjauan pelanggan atau acara persembahan Anugerah.


Skytrax adalah organisasi penarafan pengangkutan udara antarabangsa yang ditubuhkan pada 1989 dan berpangkalan di London, UK. Skytrax menjalankan audit Produk, Perkhidmatan dan Penumpang kualitatif dan kajian penyelidikan untuk syarikat penerbangan, persekutuan penerbangan, lapangan terbang dan pembekal pengangkutan udara yang berkaitan di seluruh dunia.


Semasa menaiki penerbangan, penerangan tentang asas keselamatan adalah sangat penting sebagai persediaan sekiranya terdapat perkara-perkara yang tidak diingini (minta dijauhkan). Sejak pesawat mempunyai teknologi skrin paparan video, setiap syarikat penerbangan mempersembahkan video penerangan asas keselamatan dengan cara yang kreatif dan tersendiri. Sebelum kita lihat senarai 10 syarikat tersebut, jom kita tonton video ini persembahan daripada Turkish Airlines.

Cara kreatif Turkish Airlines mempersembahkan video penerangan keselamatan bersama Zach King telah ditonton sebanyak lebih dari 5juta kali oleh netizen. Jom kita tengok..Macamana video tu..? Seronokkan..?! Okay dah ready? jom kita tengok Senarai 10 Syarikat penerbangan terbaik 2017 dari Skytrax World Airlines Awards. Kita bermula dari bawah.10. GARUDA INDONESIA

Garuda Indonesia adalah syarikat penerbangan Indonesia, sebuah negara kepulauan terbesar. Garuda Indonesia terbang ke lebih daripada 40 destinasi domestik dan 36 antarabangsa. Garuda Indonesia mula terbang pada tahun 1949, dan hari ini Garuda Indonesia membawa lebih dari 25 juta penumpang setiap tahun.


Gambar Hiasan9. HAINAN AIRLINES

Hainan Airlines adalah syarikat penerbangan persendirian, syarikat penerbangan keempat terbesar di China. Meraikan ulang tahun ke-24nya pada tahun 2017, Hainan Airlines adalah satu-satunya syarikat penerbangan utama China yang akan disenaraikan sebagai Penerbangan Lima Bintang. Hab antarabangsa utama ialah Lapangan Terbang Beijing, hab yang lain ialah Chengdu, Chingqing, Changsha, Xi'an dan Shangai. Terbang lebih dari laluan antarabangsa dan domestik, Hainan Airlines mempunyai lebih 180 pesawat, termasuk Boeing 787-9, Boeing 787-8, Boeing 767-300, Boeing 737-800, A330-200, A330-300, dengan lebih lanjut 75 pesawat atas pesanan.


Gambar Hiasan8. ETIHAD AIRWAYS

Etihad Airways memulakan operasi pada bulan November 2003, dan syarikat penerbangan berusaha menawarkan perkhidmatan Arab yang terbaik. Syarikat penerbangan itu terbang ke destinasi di Timur Tengah, Afrika, Eropah, Asia, Australia dan Amerika, dengan pesawat 117 pesawat Airbus dan Boeing.


Gambar Hiasan7. LUFTHANSA

Lufthansa adalah syarikat penerbangan terbesar Jerman dan jika digabungkan dengan anak-anak syarikatnya, ia adalah syarikat penerbangan terbesar di Eropah. Lufthansa mengendalikan armada lebih daripada 260 pesawat termasuk Boeing 747-8, dengan A350 menyertai armada pada 2016. Lufthansa adalah salah satu anggota pengasas Star Alliance.


Gambar Hiasan6. EVA AIR

EVA Air merupakan syarikat penerbangan kedua terbesar Taiwan, yang terbang ke lebih daripada 40 destinasi antarabangsa di Asia, Australia, Eropah, dan Amerika Utara. Pada bulan Jun 2013, EVA menjadi ahli Star Alliance. Slogan syarikat penerbangan itu 'Berkongsi Dunia, Terbang Bersama'.


Gambar Hiasan5. CATHAY PACIFIC AIRWAYS

Diundi sebagai Penerbangan Terbaik Tahun 2014, Cathay Pacific Airways telah memenangi Anugerah Syarikat Penerbangan Terbaik Dunia sebanyak empat kali. Cathay Pacific adalah ahli perikatan penerbangan Global Oneworld. Kumpulan Cathay Pacific, termasuk Cathay Dragon mengendalikan lebih daripada 150 pesawat ke 130 destinasi di seluruh dunia.


Gambar Hiasan4. FLY EMIRATES

Ditubuhkan pada tahun 1985, dan terbang dari Dubai dengan hanya dua pesawat, Emirates kini mempunyai lebih dari 230 pesawat, dan kini terbang ke lebih 140 destinasi di lebih daripada 80 buah negara di seluruh dunia. Rangkaian Emirates terus berkembang, dengan lebih 1,500 penerbangan yang berlepas dari Dubai setiap minggu dalam perjalanan ke destinasi di enam benua.


Gambar Hiasan3. ANA ALL NIPPON AIRWAYS

Syarikat penerbangan Jepun, ANA All Nippon Airways adalah syarikat penerbangan yang menjana pendapatan ke-13 terbesar di dunia pada tahun 2013. Ditubuhkan pada tahun 1952, ANA melayari 72 laluan antarabangsa dan 115 laluan domestik dengan sekumpulan 240 pesawat. ANA adalah pengendali terbesar Boeing 787.


Gambar Hiasan2. SINGAPORE AIRLINES

Singapore Airlines adalah salah satu daripada jenama penerbangan yang paling dihormati di seluruh dunia. Menggunakan salah satu armada pesawat termuda di dunia ke destinasi yang merangkumi rangkaian yang tersebar di enam benua, manakala pramugarinya adalah ikon yang dikenali di peringkat antarabangsa yang menyediakan standard penjagaan dan perkhidmatan yang tinggi yang diharapkan oleh para pelanggan dari Singapore Airlines.


Gambar Hiasan1. QATAR AIRWAYS

Dalam masa yang singkat, Qatar Airways telah berkembang kepada lebih daripada 140 destinasi di seluruh dunia, menawarkan tahap kecemerlangan perkhidmatan yang membantu syarikat penerbangan yang memenangi anugerah dan menjadi yang terbaik di dunia. Rangkaian Qatar Airways merangkumi destinasi perniagaan dan percutian di seluruh Eropah, Timur Tengah, Afrika, Asia Pasifik, Amerika Utara dan Amerika Selatan. Qatar Airways adalah ahli perikatan penerbangan Global Oneworld.


oleh: @carrollapiez


Sertai Rarecation untuk mengalami pengalaman percutian dan pengembaraan yang unik. Sila ke https://www.rarecation.com/ untuk memilih pakej percutian anda..!

© 2016 Rarecation Travel Sdn Bhd

No Lesen : KPK : 8849

No Siri : KPK/LKU/SUB 0540

Rarecation HQ

Kompleks RPWP, Lot 79979 Jalan Abim, Kampung Sungai Ramal Dalam, 4300 Kajang Selangor

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

*Rarecation ialah entiti 100% milik badan kebajikan anak yatim dan asnaf