Search
  • akmalalamshah

10 Tempat Menarik Yang Harus Dikunjungi Jika Melancong Ke Tokyo, Japan


Team Rarecation 99 Japan

Tokyo merupakan ibu negara dan bandar terbesar di negara Jepun dengan populasi seramai 33 juta orang termasuk di bandar-bandar berhampirannya. Tokyo sangat terkenal dengan kawasan-kawasan bersejarahnya serta kawasan membeli-belah yang menjadi tumpuan umum bagi sesiapa sahaja yang mengunjungi negara matahari terbit ini.


Kami kongsikan antara 10 tempat menarik dan wajib anada kunjungi jika melancong ke Tokyo, Jepun.

Senso-Ji Temple


Senso-Ji Temple merupakan kuil Buddha tertua di Asakusa, Tokyo dan telah dibina pada tahun 645 Masihi. Semasa Perang Dunia 2, kuil ini dibom dan dimusnahkan semasa serangan udara 10 Mac di Tokyo. Ia dibina semula kemudian dan merupakan lambang kelahiran semula dan kedamaian kepada rakyat Jepun.

Shinkjuku Gyoen National Garden


Shinjuku Gyoen National Garden merupakan taman yang terbesar di Shinjuku dan Shibuya, Tokyo, Jepun. Pada asalnya taman ini merupakan kediaman bagi keluarga Naitō pada zaman Edo. Selepas itu, ia menjadi taman di bawah pengurusan Imperial Household Agency of Japan dan kini menjadi taman nasional di bawah bidang kuasa Kementerian Alam Sekitar.

Nakameguro Shopping Street


Nakameguro Shopping Street adalah kawasan kediaman yang tenang di Meguro, Tokyo. Ia terkenal dengan kafe dan kedai butik yang unik dan terkenal, dan menjadi lokasi yang sangat menjadi tumpuan dan menarik terutamanya di sepanjang Sungai Meguro semasa perayaan Cherry Blossoms pada pertengahan musim bunga.

Meiji Shrine


Kuil Meiji yang terletak di Shibuya, Tokyo, adalah kuil Shinto yang merupakan kepada semangat Maharaja Meiji dan isterinya, Maharani Shōken. Tempat suci ini tidak mengandungi makam diraja, yang terletak di Fushimi-momoyama, selatan Kyoto. Selepas kematian maharaja pada tahun 1912, Diet Jepun meluluskan resolusi untuk memperingati peranannya dalam Pemulihan Meiji. Taman iris di kawasan Tokyo di mana Maharaja Meiji dan Maharani Shōken telah dijadikan sebagai tempat pilihan pembinaan kuil ini.


*Iklan*


TRIP RARECATION KE JAPAN:

23 - 29 Mac 2019

20 - 26 Nov 2019

29 Nov - 5 Dec 2019


HARGA PAKEJ:

RM 7,540 per pax (join solo) RM 7,240 per pax (join berdua atau lebih)

RM 7,040 per pax (2-11 tahun)

RM 1,900 per pax (0-23 bulan)

Harajuku Street


Harajuku adalah sebuah daerah di Shibuya, Tokyo, Jepun. Harajuku adalah nama umum yang diberikan kepada kawasan geografi yang tersebar dari Stesen Harajuku ke Omotesando. Harajuku juga merangkumi banyak backstreets yang lebih kecil seperti Jalan Takeshita dan Cat Street yang menyebar dari Sendagaya di utara ke Shibuya di selatan. Harajuku dikenali di peringkat antarabangsa sebagai pusat budaya dan fesyen pemuda Jepun dan menjadi pilihan beli-belah dan makan.


Akihabara membawa maksud, “daun daun musim luruh”, yang berasal daripada Akiba, yang dinamakan sempena dewi yang mengawal kebakaran sebuah kuil pemadam kebakaran yang dibina setelah kawasan tersebut dimusnahkan oleh api pada tahun 1869. Akihabara juga dikenali sebagai Akihabara “Electric Town” Akihabara Denki Gai) selepas Perang Dunia II dan menjadi tumpuan pusat membeli-belah utama untuk barangan elektronik isi rumah dan pasaran “black market”.

NAKAMISE SHOPPING STREET


Destinasi pelancongan Tokyo yang paling banyak dikunjungi, Asakusa terkenal dengan kompleks tapak bersejarah dan suasana pusat bandar lama. Kawasan ini menarik pelancong Jepun dan asing sepanjang tahun. Salah satu tarikan terbaik Asakusa adalah Nakamise Street yang menghubungkan pintu utama Kuil Sensoji, Kaminarimon Gate, dan dewan utama. Pendekatan 250 m dipenuhi dengan banyak kedai-kedai cenderahati dan gerai makanan dan ia merupakan tempat yang bagus untuk mencuba makanan jalanan tradisional di Tokyo.

Tokyo Tower


Menara Tokyo adalah menara komunikasi dan pemerhatian di daerah Shiba-koen di Minato, Tokyo, Jepun. Dengan ketinggian 332.9 meter (1,092 kaki), ia adalah struktur tertinggi kedua di Jepun. Sejak selesai pada tahun 1958, Tokyo Tower telah menjadi mercu tanda terkemuka di bandar, dan sering muncul di media yang ditetapkan di Tokyo.


Tokyo Skytree


Tokyo Skytree tower adalah sebuah menara penyiaran kedua selepas Tokyo Tower yang dilengkapi kawasn seperti restoran, dan menara pemerhatian yang terletak di Sumida, Tokyo, Jepun. Ia menjadi struktur tertinggi di Jepun pada tahun 2010 dan mencapai ketinggian sepenuhnya pada ketinggian 634.0 meter (2,080 kaki) pada Mac 2011, menjadikannya menara tertinggi di dunia, menggantikan Menara Canton.

Tokyo Disneyland


Tokyo Disneyland adalah taman tema yang mempunyai keluasan sebanyak 115-hektar yang terletak di Tokyo Disney Resort di Urayasu, Prefektur Chiba, Jepun, berhampiran Tokyo. Pintu utamanya terletak berdekatan dengan Stesen Maihama dan Stesen Tokyo Disneyland.

Taman ini terkenal dengan ruang terbukanya yang sangat luas, untuk menampung pelawat tempatan, pelancong antarabangsa yang ramai berkunjung  ke sini dan menjadikannya sebagai taman tema ketiga yang paling banyak dikunjungi. 


Masyarakat Jepun yang lemah lembut dan sopan menjadikan Jepun lebih istimewa dan menarik. Jika kita merancang bercuti ke jepun, kita perlu tahu serba sedikit budaya dan amalan harian mereka disana.


Untuk maklumat lanjut, boleh klik link ini

Atau boleh juga hubungi kami untuk sebarang pertanyaan:

+6010 667 2731 (ALYA)

+6010 667 2731 (ALYA)

+6010 667 2731 (ALYA)

71 views

© 2016 Rarecation Travel Sdn Bhd

No Lesen : KPK : 8849

No Siri : KPK/LKU/SUB 0540

Rarecation HQ

Kompleks RPWP, Lot 79979 Jalan Abim, Kampung Sungai Ramal Dalam, 4300 Kajang Selangor

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

*Rarecation ialah entiti 100% milik badan kebajikan anak yatim dan asnaf