Search
  • akmalalamshah

10 sebab kenapa patut travel ke Hunza pada musim panas1. Keamanan

Apabila berada disana, sudah pastinya kita berasa lebih selamat dalam Hunza. Ini kerana kebebasan dan tiada pepecahan yang berlaku di kawasan Pakistan. Masyarakat disana peramah mesra dan bertolak ansur dan mereka suka bila kita datang ke sana.

2. Masyarakat dan budaya

Oang-orang di Lembah Hunza mempunyai kaya dengan budaya, dan mereka menegakkan diri dan menunjukkan tahap pluralisme yang tinggi. Mereka juga menghormati setiap jenis kepelbagaian, yang mereka gunakan untuk memperkuat masyarakat dan mewujudkan peluang. Orang Hunza bercakap tiga bahasa yang berbeza, tetapi tidak perlu bimbang kerana mereka sangat fasih berbahasa Inggeris dan Urdu juga.

3. Gunung

Lembah Hunza terkenal dengan permandangan gunung yang sangat cantik. Walaupun Rakaposhi terletak di Lembah Nagar yang berdekatan, kebanyakan orang datang ke Hunza hanya untuk mendapatkan kecantikan yang menyinar di Gunung Rakaposhi. Kita juga dapat melihat puncak menjulang tinggi di hadapan anda dari Karimabad, Hunza.

4. Perayaan dan sambutan

Hunza juga dikenali sebagai tempat perayaan. Jika anda ingin menikmati budaya yang cantik Hunza, anda harus menghadiri salah satu pesta budaya tahunan semasa musim panas. Sekiranya anda bernasib baik, anda boleh mengejar salah satu pesta popular Hunza Valley berikut. Kebanyakan perayaan ini diadakan pada setiap tahun.

5. Kemudahan hotel

Di Hunza, kemudahan penginapan dan tempat makan adalah penting apabila membelanjakan percutian kita di sana, dan pastinya adalah bahawa kita akan menemui sebilangan besar hotel di Hunza. Walaupun hotel di sana menawarkan kemudahan asas, terdapat beberapa yang menawarkan perkhidmatan mewah. Di Hunza Tengah, anda boleh mencari hotel yang berpatutan di Karimabad dan Aliabad.

6. Tasik

Tasik yang terkenal dengan panggilan Lembah Gojal, terkenal dengan tasik kebiru-biruan. Siapa yang tidak tahu tentang Tasik Attabad? Ya, tasik yang terkenal terletak di Lembah Gojal. Tasik ini dibentuk akibat daripada tanah runtuh yang besar pada tahun 2010 yang menyekat aliran air di Sungai Hunza, mewujudkan Danau Attabad, yang kini menjadi tempat mercu tanda pelancong dan tempat berkelah. Tasik Attabad adalah tempat yang bagus untuk mereka yang meminati bot.

7. Dusun buah-buahan

Hunza adalah masyarakat pertanian dan buah-buahan di Hunza adalah sebuah permata lembah yang indah. Semasa mendekati lembah tersebut, kita akan melihat kebun buah yang besar. Semasa musim panas, kita dapat melihat bahawa aprikot telah akan jatuh pada setiap bumbung dan hampir semua rumah di rantau ini, supaya ia boleh dikeringkan dan digunakan pada musim sejuk.

Buah-buahan popular lain yang terdapat di Hunza termasuk ceri, epal, berry, anggur, pic, pir dan apa yang tidak. Lembah ini juga sangat popular untuk buah-buahan kering dan kacang yang lazat.

8. Sempadan Pakistan dan China

Pada 2015, Tembok Persahabatan Pakistan-China menghubungkan Lembah Gojal dengan Hunza Tengah. Kawasan-kawasan ini kekal terputus selama lebih daripada lima tahun akibat kemusnahan KKH oleh tanah runtuh Atad 2010. Terowong dibina khas untuk memintas Tasik Attabad. Sehingga baru-baru ini, orang sering pergi ke Gojal melalui bot.

Terowong yang hampir 7 kilometer panjang kini telah menjadi mercu tanda bagi pelancong. Melancong melalui terowong bukan suatu pengembaraan yang luar biasa.

9. Taman Negara Khunjerab dan Khunjerab Pass

Laluan Taman Negara Khunjerab dan Khunjerab masih menjadi antara satu sebab anda perlu melawat Lembah Hunza. Khunjerab Pass terletak di ketinggian 15,397 kaki di atas paras laut, menjadikannya salah satu pas gunung tertinggi di Pergunungan Karakoram, dan di Pakistan. Dan tentu saja ia adalah Khunjerab di mana Pakistan bertemu saudara lelakinya China. Kerajaan telah mengisytiharkan Khunjerab dan kawasan sekitarnya sebagai taman negara.

10. Kawasan benteng

Hunza adalah lembah benteng. Baltit Fort dan Alitit Fort adalah benteng Hunza yang paling terkenal. Fortaleza Baltit yang berusia 700 tahun itu ditubuhkan pada tahun 1 CE oleh raja Hunza untuk mempertahankan kerabat raja itu dari pemerintahan raja Nagar Valley.

Benteng ini telah dipelihara dengan sempurna, dan telah disenaraikan dalam senarai Tentatif Warisan Dunia UNESCO sejak tahun 2004.

0 views

© 2016 Rarecation Travel Sdn Bhd

No Lesen : KPK : 8849

No Siri : KPK/LKU/SUB 0540

Rarecation HQ

Kompleks RPWP, Lot 79979 Jalan Abim, Kampung Sungai Ramal Dalam, 4300 Kajang Selangor

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

*Rarecation ialah entiti 100% milik badan kebajikan anak yatim dan asnaf