DSC09240
DSC06640
502
1035
DSC08774
DSC07750
DSC07223
DSC08628
DSC07292-2
DSC07232
DSC06743
DSC06656

TURKI

Menjejak Al Fateh sehingga ke sebuah perkampungan tempat membesarnya Al Fateh. Namun, tiada orang Malaysia ke sini selain kami.

JADUAL PERJALANAN

Jadual perjalanan ini hanya sekadar rujukan sahaja. Jadual perjalanan sebenar akan berubah untuk setiap trip kerana kembara Rarecation merupakan "Tailor Made". Perjalanan akan di ubah mengikut kesesuaian ahli kembara, keadaan cuaca, musim (musim sejuk/musim luruh/musim bunga) dan situasi semasa untuk memastikan setiap pengembara beroleh pengalaman pengembaraan terbaik dan paling istimewa dari Rarecation

 
1.png

Hari Pertama 

KUALA LUMPUR - ISTANBUL

 

​Penerbangan kita dari Kuala lumpur ke Istanbul sekitar 13 - 16 jam sahaja mengikut pilihan penerbangan. Berehat dahulu  di dalam penerbangan ke Istanbul.

2.png

Hari Kedua

ISTANBUL

Kembara kali ini adalah bertemakan pencarian Kisah Benar seorang Wira Agung yang Terkenal iaitu Sultan Muhammad Al Fateh. Kita akan mengkaji serta melihat dengan mata sendiri kisah pendidikan dari kecil sehingga beliau berjaya menakhluki Kota Konstatinople.

 

Hari pertama ini kita akan tiba di Istanbul dan terus ke tempat penginapan. Selesai berehat, esoknya kita semua akan bergerak ke Cappadocia dengan menggunakan penerbangan domestik. Meskipun kita sampai dahulu di Istanbul, kita peram dahulu keasyikan eksplorasi kota Istanbul yang akan kita lakukan pada 5 hari yang terakhir. Kita akan berangkat dahulu ke Cappadocia yang terkenal dengan Hot Air Balloon dan struktur muka buminya yang unik dan cantik. 

3.png

Hari Ketiga

ISTANBUL - CAPPADOCIA

Jika perjalanan kita sebelum ini menggunakan bus, kali ini kita buat kelainan sedikit dengan menggunakan penerbangan domestik. Lebih jimat masa, tidak letih dan paling penting masa yang lebih kita manfaatkan dengan aktiviti di sekitar Cappadocia. 
 

Bergantung kepada keadaan cuaca yang baik, kita boleh merasa bermain aktiviti Paragliding dan juga ATV di Cappadocia yang mana struktur muka buminya yang unik dan 'rare'! (Aktiviti ini tidak termasuk dalam pakej namun boleh diuruskan oleh Kapten Rarecation)

Antara yang menarik di Cappadocia adalah Perkampungan Batu seperti dalam cerita Flinstone dan jika dilihat dari pandangan drone macam sebuah sarang semut. Memang unik dan menarik sekali. Juga akan kita lihat pertembungan budaya antara masyarakat Kristian dan juga Islam dalam perkampungan yang sama.

4.png

Hari Keempat

CAPPADOCIA

 

Kita masih lagi di Cappadocia untuk melawat beberapa tempat seperti Uchisar Citadel, Avanos, Ortahisar dan kawasan sekitarnya. Memang terpaku kita melihat keindahan sejarah penempatan yang ada di Cappadocia ini.

 

Jika cuaca mengizinkan, kita boleh menaiki belon udara panas sambil menikmati keindahan pemandangan matahari terbit di Cappadocia

7.png

Hari Ketujuh

AMASYA - ISTANBUL

Perjalanan yang memakan masa hampir 12 jam dengan menggunakan bas ini disingkatkan dengan penerbangan domestik yang hanya mengambil masa lebih kurang 1 jam 30 minit sahaja. Jadi ia memberi kita lebih masa untuk merasai pengalaman di Turki. Jika berkesempatan kita boleh meluangkan masa di Istanbul untuk membeli-belah

10.png

Hari Kesepuluh

ISTANBUL

Hari kesepuluh kita akan berikan masa kepada semua untuk acara bebas di mana peserta boleh ke mana sahaja di Istanbul. Biasanya kita akan ke Grand Bazar mencari makanan unik seperti Turkish Delight, Saffran, kasut-kasut kulit, segala jenis teh dan herba dan banyak lagi untuk kita cuba. Tidak lupa juga aiskrim Turki dengan aksi menarik si penjualnya. Jangan lupa ambil gambar dengan mereka manalah tahu dapat diskaun lebih!

5.png

Hari Kelima

CAPPADOCIA - AMASYA

 

Perjalanan hari ini agak panjang  dan membawa kita ke tempat yang paling Rare iaitu ke Amasya, tempat Sultan Muhamad Al Fateh menerima pendidikan awalnya. Di sepanjang perjalanan kita akan melalui kawasan tengah Anatolia merentas daerah seperti Corum, Yozgat dan Hacibektas menghala ke Amasya di temani pemandangan indah di negeri yang terletak diantara dua benua Asia dan Eropah ini.

8.png

Hari Kelapan

BURSA

Selain menyelongkar keunikan budaya dan khazanah lama di Istanbul, kita sempat untuk merasai kesejukan di atas gunung untuk melihat keindahan pekan salji Uludag yang mana kita akan pergi balik hari dari Istanbul. Siapkan sahaja baju sejuk yang sesuai dan jangan lupa bawa sirap dan susu supaya kita boleh buat ABC kat sana nanti.

Paling menarik kita mungkin berpeluang untuk bermain sledge!

11.png

Hari Kesebelas 

ISTANBUL - KUALA LUMPUR

 

Hari lebih santai kerana ini hari perpisahan kita dari Kota Istanbul. Pastinya banyak pelajaran dan pengalaman indah menjadi iktibar untuk dibawa bekal pulang ke Tanah Air. Bukan setakat penambahan beg tetapi lebih kepada penambahan ilmu di dada dari pengalaman dan pembelajaran yang dikutip dari kembara ini untuk kita aplikasikan dalam pembentukan keluarga terutama anak kita agar sehebat Al-Fateh!

6.png

Hari Keenam 

AMASYA

Kita mulakan hari ke Lima kita dengan melawat ke kawasan pergunungan yang begitu cantik di Amasya d imana di sinilah tempat putera-putera Raja dibesarkan termasuklah Sultan Muhamad Al Fateh.

Juga kita akan bukakan rahsia pendidikan yang diterima oleh beliau sehingga berjaya mencipta sejarah dengan kejayaan membebaskan Kubu Kuat di Konstatinople. Selain itu kita akan melawat ke Masjid Jamek Bayezid dan kawasan sekitarnya juga melihat suasana kota yang berada di antara gunung dan sungai. Sangat cantik dan menarik.

9.png

Hari Kesembilan

ISTANBUL


Kita akan terus ke Istanbul semula untuk melihat sendiri tempat di mana sebanyak 70 buah Kapal Perang tentera Sultan Muhamad AL Fateh ditolak hingga ke atas Bukit Tanduk Emas semasa percubaan untuk menembusi benteng Constatinople. Menaiki Bosphorus Cruise sambil menghirup angin laut yang penuh dengan burung Selat Bosphorus pasti mendamaikan yang membuatkan kita akan lebih merasai peristiwa-peristiwa bersejarah yang ada di bumi Turki ini.

Selepas itu kita boleh menikmati local food yang RARE di sekitar Galata Bridge iaitu Balik Ekmek! 

1351.jpg

Hari Kedua belas

KUALA LUMPUR

InsyaAllah kembali sudah semula kita di Tanah Air. Pastinya pengalaman pengembaraan yang tidak di buat orang ini akan memberikan satu pengalaman kembara yang di rindui. Jangan risau foto-foto kembara anda semua akan kita kongsikan di dalam website kami juga diberikan softcopy kepada semua yang mengikuti kami.

INFO LANJUT & HARGA

Fahami terma & syarat, mode kembara dan info penting yang di kongsikan disini sebelum anda menyertai kembara kami.

Keunikan Rarecation apabila kita membawa konsep pengembara bukan pelancong, "we came as strangers and comeback as family " adalah moto Rarecation maka kembara kami ini  tidak sesuai untuk mereka yang "kera sumbang", "diva" dan "berat tulang".

 

Pastinya anda tidak mempunyai ciri-ciri tersebut, jadi jangan lepaskan peluang merasai pengalaman kembara luar biasa yang membuatkan ramai orang ketagihan untuk merasakannya semula

 

Penginapan untuk perjalanan kali ini, kita akan menginap di hotel bertaraf 3 bintang. Kebiasaannya 1 bilik adalah twin atau triple sharing.

Ianya bergantung kepada availability juga. Kita akan usahakan untuk dapatkan hotel yang selesa untuk para peserta

Pengangkutan

Kita akan menggunakan Bas yang selesa untuk seisi keluarga sepanjang perjalanan ketika di Cappadocia dan juga Amasya. Perjalanan dari Istanbul - Cappadocia dan Amasya - Istanbul akan menggunakan penerbangan domestik.

Peserta tidak perlu lagi untuk berhadapan perjalanan yang panjang yang memakan masa sehingga 12 jam! 'Mode transport' di Turki pula kita akan menggunakan 'public transport' seperti bas dan juga tram untuk merasai pengalaman kembara sebagai 'local people'!

Penginapan

Penerbangan

Berbeza dengan pakej biasa, Rarecation tidak mempunyai mana-mana airlines yang tetap untuk setiap pakej. Pihak Rarecation akan memilih penerbangan mengikut kesesuaian masa dan kekosongan.

Ketidaktetatapan di dalam pilihan penerbangan juga  memberikan satu kelebihan pada pengembara kita untuk memilih untuk pergi lebih awal atau pulang lebih lewat. Jika berminat untuk mendapat penerbangan yang berbeza dengan kumpulan, pihak rarecation akan carikan penerbangan yang sesuai dan pemakluman jumlah tambahan harga jika ada

Untuk kedudukan tempat duduk di dalam penerbangan. Ianya akan ditentukan oleh syarikat penerbangan.

 

Jika mahu tempat duduk yang tetap, pihak kami akan semak kos tambahan dari syarikat penerbangan untuk pembelian tempat duduk 

TARIKH PERLEPASAN

 • 27 Nov - 08 Dec 2019

 • 09 - 20 Dec 2019
   

 • 25 Nov - 06 Dec 2020

 • 07 - 18 Dec 2020

  HARGA TERMASUK

1. Penerbangan pergi balik

2. Sewaan Kereta

3. Minyak & tol (jika ada) sepanjang perjalanan

4. Penginapan (Local house/Apartment)

5. Makan (half-board)

6. Insuran perjalanan untuk warganegara Malaysia

7. Baju Rarecation edisi terhad

8. Kelas fotografi percuma dari Saiful Nang Academy

 

HARGA TIDAK TERMASUK

1. Makan di luar

2. Lokasi berbayar

3. Perbelanjaan peribadi

KATEGORI KEMBARA :

WELL DONE

Untuk mereka yang ingin mengembara bersama kami ke lokasi rare namun mempunyai sedikit masalah kesihatan atau ingin membawa anak kecil. Kembara kami dengan kategori WELL DONE adalah untuk anda. Kembara ini kita tidak lasak, perjalanan yang tidak begitu jauh dan aktiviti yang tidak terlalu padat. 

PENYERTAAN MAKSIMA : 40 ORANG

 

HARGA PENUH

RM 7,280 / pax (single)

RM 6,980 (berdua atau lebih)

RM 6,780 (2 - 11 tahun)

RM 1,800 (0 - 23 bulan)

HARGA TANPA TIKET PENERBANGAN

RM 4,780 / pax (single)

RM 4,480 (berdua atau lebih)

RM 4,280 (2 - 11 tahun)

RM 1,300 (0 - 23 bulan)

WARGA SINGAPURA

***perlepasan dari Singapura

HARGA PENUH

SGD 2,580 / pax (single)

SGD 2,480 (berdua atau lebih)

SGD 2,420 (2 - 11 tahun)

SGD 750 (0 - 23 bulan)

HARGA TANPA TIKET PENERBANGAN

SGD 1,600 / pax (single)

SGD 1,500 (berdua atau lebih)

SGD 1,430 (2 - 11 tahun)

SGD 440 (0 - 23 bulan)

TERMA & SYARAT

 • Aturcara pakej lawatan, harga & jadual penerbangan adalah tertakluk kepada sebarang perubahan dan keadaan semasa.

 • Sila rujuk kepada pihak kami sebelum membuat sebarang pembelian tiket penerbangan domestik.

 • Susunan bilik untuk setiap kembara adalah berbeza dan bergantung kepada kesesuaian ahli kembara dan kekosongan semasa tempahan.

 • Susunan bilik antara 2 - 6 orang sebilik. Bilik berdua akan diberikan keutamaan pada pasangan suami isteri

 • Manakala bilik dengan kapasiti lebih dari 2 orang biasanya akan diberikan kepada keluarga atau pengembara solo yang mempunyai bilangan ganjil 

 • Tidak semua hotel menyediakan bilik jenis double (1 katil queen). Sekiranya tiada, jenis bilik twin sharing (2 katil single) akan digunakan.

 • Peserta perlu membaca TERMA & SYARAT terlebih dahulu sebelum bersetuju mengikut pakej lawatan ini

 • Bayaran deposit untuk penyertaan adalah RM1000 seorang. Pembayaran boleh di buat terus kepada akaun RARECATION TRAVEL SDN BHD MAYBANK : 5622 6352 9023

 • Dukacita dimaklumkan, sebarang pembatalan dari pihak peserta, pembayaran yang dibuat tidak dapat dipulangkan.

 • Sekiranya pembatalan dari pihak Rarecation akibat faktor luar (bencana alam, pengeboman dan sebagainya) pihak kami akan memulangkan deposit yang masih belum dibelanjakan (tempahan kereta, hotel dan sebagainya)

 • Setiap perjalanan kami akan kami rakamkan dalam bentuk foto dan video. Foto dan video yang dirakamkan akan digunakan sebagai bahan promosi .

 • Jika anda tidak selesa dengan perkara tersebut, sila berdiri di belakang kamera ketika rakaman dibuat.

 • Salinan foto tersebut juga akan diberikan kepada para peserta selesai dari setiap kembara kami.

 • Baca terma dan syarat penuh di sini : TERMA DAN SYARAT RARECATION

SAYA BERMINAT

Terima kasih, pihak kami akan hubungi anda dengan segera

VIDEO KEMBARA

Saksikan sendiri kegembiraan mereka yang telah menyertai kembara kami. Kegembiraan tidak boleh di buat buat