IMG_6393
IMG_6280
IMG_8954
IMG_1860
IMG_6197
IMG_9683
IMG_6842
IMG_7148
IMG_7025
IMG_9138
IMG_0986
IMG_0569

RENTAS SIBERIA

Pengembaraan epik, sekali seumur hidup. Tiada pengembaraan sepertinya.

JADUAL PERJALANAN

Jadual perjalanan ini hanya sekadar rujukan sahaja. Jadual perjalanan sebenar akan berubah untuk setiap trip kerana kembara Rarecation merupakan "Tailor Made". Perjalanan akan di ubah mengikut kesesuaian ahli kembara, keadaan cuaca, musim (musim sejuk/musim luruh/musim bunga) dan situasi semasa untuk memastikan setiap pengembara beroleh pengalaman pengembaraan terbaik dan paling istimewa dari Rarecation

 
IMG_1124.jpg

Hari Pertama 

KUALA LUMPUR - ULANBATAAR

 

Penerbangan kita menuju ke Ulanbataar dari Kuala Lumpur bermula. Perjalanan kebiasaanya mengambil masa sekitar 20 jam dengan sekali transit. Sampai di Ulanbataar sekitar lewat petang, kita akan check-in di hotel. Hari pertama dihabiskan dengan sesi taaruf sewaktu makan malam dan rehat awal untuk memulakan perjalanan seawal mungkin keesokannya.

IMG_9464.jpg

Hari Kedua

ULANBATAAR - GORKHI TERELJ

 

Kita akan menuju ke Taman Negara Gorkhi Terelj untuk menikmati keindahan hutan Monggolia dan juga kuda-kuda hebat yang pernah menakluk dunia bersama Gengghis Khan. Kita akan merasai pengalaman hebat tidur didalam khemah tradisional orang Monggol yang dipanggil Ger. 

Khemah tradisiona Ger ini bukanlah yang terlalu tradisional sebaliknya telah dinaik taraf untuk pelancong yang mempunyai kemudahan bilik mandi dan tandas yang diletakkan berasingan.

Kita habiskan masa disini sehingga esoknya

IMG_8254.jpg

Hari Ketiga

GORKHI TERELJ - ULANBATAAR - IRKUTSK

 

Bangun pagi dengan udara segar Taman Negara Terelj. Bersarapan dengan dikelilingi hutan dan kuda liar. Kita habiskan masa sehingga waktu makan tengah hari sebelum bertolak balik ke Ulanbataar untuk menaiki keretapi ke Irkutsk

Keretapi akan bertolak petang menuju Irkutsk.

Kita akan sampai di sempadan Monggolia Russia ada waktu lewat petang dan akan mengharungi perhentian yang agak lama disebabkan prosedur imigresen kedua-dua negara yang agak panjang.

9266726672_159f786815_k.jpg

Hari Keempat

IRKUTSK

Kita akan sampai di Irkutsk pada waktu petang dan akan terus ke hotel untuk check in dan berehat. Makan malam disekitar hotel dan berehat awal setelah seharian didalam keretapi.

6.png

Hari Kesepuluh

KAZAN

 

Kita di jangka sampai ke Kazan pada petang hari dan akan terus ke penginapan dan berehat meluruskan tulang belulang setelah melalui keretapi yang panjang selama empat harı.

9.png

Hari Ketiga belas

KAZAN - MOSCOW

 

Hari ini akan meneroka metro Moscow yang terkenal dengan kecantikannya. Seharian meneroka dan kalau sempat, kita akan menaiki river cruise di Sungai Moskva. 

4.png

Hari Kelima

IRKUTSK

 

Selepas bersarapan, kita akan menuju ke Tasik Baikal. Kita akan singgah dibeberapa tempat untuk melawat muzium kayu dan beberapa tempat yang menarik.

Terus ke Tasik Baikal di pinggir Litsvyanka, melawat pasar, kita kan berjumpa beberapa peniaga Muslim disini. Makan tengahhari dengan sup ikan omul yang terkenal di sini. Kemudian kita akan menaiki chair lift ke tempat tinggi yang dapat melihat pemandanag Tasik Baikal.

7.png

Hari Kesebelas

KAZAN - MOSCOW

Kazan merupakan kota terbesar dan ibu kota bagi Republik Tatarstan, Russia. Ia juga dikenali sebagai ibu kota ketiga Russia selepas Moscow dan St Petersburg. Ia juga salah satu bandar yang mempunyai majoriti orang islam di Russia, jadi nak dapatkan makan halal agak mudah disini. Sepanjang perjalanan ini bolehlah kita melihat kembali setiap foto yang kita ambil untuk tujuan penambah baikan untuk foto baru yang akan kita ambil disetiap hentian keretapi kita nanti.

Kita meneroka Kazan, melihat budaya orang islam dengan ke Masjid Qul Sharif. Check out, makan tengahhari serta sedikit pencarian cenderahati. Kemudian akan ke stesen Keretapi untuk perjalanan keretapi yang terakhir ke Moscow, ibukota Russia berpenduduk lebih 13juta orang dikawasan bandar dan lebih 17juta orang lagi diluar kawasan bandarnya. 

10.png

Hari Keempat belas

MOSCOW - KUALA LUMPUR

 

Pagi yang santai, masih sempat lagi meneroka keindahan Moscow terutamanya stesen bawah tanah metro yang sangat terkenal dengan keindahannya . Check out pukul 11 pagi, serta terua keLapangan Terbang Domodedovo untuk pulang ketanah air tercinta.

5.png

Hari Keenam - Kesembilan

IRKUTSK - KAZAN

Pagi itu akan bersiar-siar sekitar Irkutsk melihat keindahan bangunan-bangunan tinggalan era Soviet. Makan tengahhari dan berehat dihotel sebelum kita checkout lewat untuk menuju ke stesen keretapi untuk perjalanan seterusnya ke Kazan

Perjalanan malam menempuh kegelapan malam langit utara sambil mencari bintang utara Polaris serta pemandangan waktu siang yang pendek dengan lanskap dingin tanah tandus Siberia. Perjalanan akan berhenti-henti di stesen besar seperti Krasnoyark, Novosibrisk, Ekaterinburg dan beberapa lagi,  sekitar 20minit - 1 jam, membolehkan kita menggeliat dan meluruskan tulang belulang kita yang terperenyuk dalam keretapi. Jangan lupa foto-foto menarik disetiap stesen serta boleh juga menambah bekalan kudap-kudap serta kopi yang berkurangan.

Boleh juga kita rasai fenomena merentas garisan masa, seperti perjalanan telah melangkaui 3 jam tetapoi masih lagi waktu yang sama. Perlu sentiasa teliti terutamanya untuk solat.

8.png

Hari Keduabelas

MOSCOW

 

Kita akan sampai ke Moscow sekitar pukul 7 pagi. Kita akan ke hotel untuk meletakkan bagasi sebelum keluar semula meneroka Moscow, ibu kota Russia ini.

11.png

Hari Kelima belas

KUALA LUMPUR

InsyaAllah kembali sudah semula kita di Tanah Air. Pastinya pengalaman pengembaraan yang tidak di buat orang ini akan memberikan satu pengalaman kembara yang di rindui. Jangan risau foto foto kembara anda semua akan kita kongsikan di dalam website kami juga diberikan softcopy kepada semua yang mengikuti kami.

Sebagai satu peringatan, ya benar, saya sudah membuat perjalanan TRANS-SIBERIA  bersama Rarecation. TIDAK SEMUA orang mendapat peluang mengembara merentasi tanah tandus Siberia dari timur ke barat ini.

INFO LANJUT & HARGA

Fahami terma & syarat, mode kembara dan info penting yang di kongsikan disini sebelum anda menyertai kembara kami.

Keunikan Rarecation apabila kita membawa konsep pengembara bukan pelancong, "we came as strangers and comeback as family " adalah moto Rarecation maka kembara kami ini  tidak sesuai untuk mereka yang "kera sumbang", "diva" dan "berat tulang".

 

Pastinya anda tidak mempunyai ciri-ciri tersebut, jadi jangan lepaskan peluang merasai pengalaman kembara luar biasa yang membuatkan ramai orang ketagihan untuk merasakannya semula

 

Bersedia untuk menginap di dalam Kereta api. Walaupun kecil, tetapi jauh beza dan lebih selesa dari kereta api bermalam di Malaysia.

Jika di destinasi, biasanya kita akan menginap di Hotel dengan perkongsian bilik berdua atau bertiga

Pengangkutan

Seluruh perjalanan kita akan menaiki pengangkutan awam dengan kenderaan utamanya adalah kereta api.  Tidak digalakkan untuk membawa 1 almari untuk kembara ini

Penginapan

Penerbangan

Berbeza dengan pakej biasa, Rarecation tidak mempunyai mana-mana airlines yang tetap untuk setiap pakej. Pihak Rarecation akan memilih penerbangan mengikut kesesuaian masa dan kekosongan.

Ketidaktetatapan di dalam pilihan penerbangan juga  memberikan satu kelebihan pada pengembara kita untuk memilih untuk pergi lebih awal atau pulang lebih lewat. Jika berminat untuk mendapat penerbangan yang berbeza dengan kumpulan, pihak rarecation akan carikan penerbangan yang sesuai dan pemakluman jumlah tambahan harga jika ada

Untuk kedudukan tempat duduk di dalam penerbangan. Ianya akan ditentukan oleh syarikat penerbangan.

 

Jika mahu tempat duduk yang tetap, pihak kami akan semak kos tambahan dari syarikat penerbangan untuk pembelian tempat duduk 

TARIKH PERLEPASAN

 • 07 - 21 Oct 2020

HARGA TERMASUK

1. Penerbangan pergi balik

2. Sewaan Kereta

3. Minyak & tol (jika ada) sepanjang perjalanan

4. Penginapan (Local house/Apartment)

5. Makan (half-board)

6. Insuran perjalanan untuk warganegara Malaysia

7. Baju Rarecation edisi terhad

8. Kelas fotografi percuma dari Saiful Nang Academy

 

HARGA TIDAK TERMASUK

1. Makan di luar

2. Lokasi berbayar

3. Perbelanjaan peribadi

KATEGORI KEMBARA 

EXTREME RARE

Untuk mereka yang betul betul mahukan cabaran dan keselesaan di letakkan faktor yang terakhir. Meneroka laluan yang sangat jarang dijejaki namun menjanjikan keindahan dan pengalaman yang sangat sukar untuk di temui. Tidur di dalam keretapi, menaiki jip , adakalanya kereta lembu atau kenderaan yang jarang di jumpai untuk tiba ke destinasi. Di destinasi pula, tiada hotel berbintang bintang di janjikan cuma cukup untuk rehat dan keselesaan yang mencukupi untuk kita meneruskan pengembaraan. 

PENYERTAAN MAKSIMA : 25 ORANG

 

HARGA PENUH

RM 20,650 / pax (single)

RM 20,350 (berdua atau lebih)

HARGA TANPA TIKET PENERBANGAN

RM 17,650 / pax (single)

RM 17,350 (berdua atau lebih)

WARGA SINGAPURA

***penerbangan dari Singapura​

HARGA PENUH

SGD 7,230 / pax (single)

SGD 7,130 (berdua atau lebih)

HARGA TANPA TIKET PENERBANGAN

SGD 5,880 / pax (single)

SGD 5,780 (berdua atau lebih)

TERMA & SYARAT

 • Aturcara pakej lawatan, harga & jadual penerbangan adalah tertakluk kepada sebarang perubahan dan keadaan semasa.

 • Sila rujuk kepada pihak kami sebelum membuat sebarang pembelian tiket penerbangan domestik.

 • Susunan bilik untuk setiap kembara adalah berbeza dan bergantung kepada kesesuaian ahli kembara dan kekosongan semasa tempahan.

 • Susunan bilik antara 2 - 6 orang sebilik. Bilik berdua akan diberikan keutamaan pada pasangan suami isteri

 • Manakala bilik dengan kapasiti lebih dari 2 orang biasanya akan diberikan kepada keluarga atau pengembara solo yang mempunyai bilangan ganjil 

 • Tidak semua hotel menyediakan bilik jenis double (1 katil queen). Sekiranya tiada, jenis bilik twin sharing (2 katil single) akan digunakan.

 • Peserta perlu membaca TERMA & SYARAT terlebih dahulu sebelum bersetuju mengikut pakej lawatan ini

 • Bayaran deposit untuk penyertaan adalah RM1000 seorang. Pembayaran boleh di buat terus kepada akaun RARECATION TRAVEL SDN BHD MAYBANK : 5622 6352 9023

 • Dukacita dimaklumkan, sebarang pembatalan dari pihak peserta, pembayaran yang dibuat tidak dapat dipulangkan.

 • Sekiranya pembatalan dari pihak Rarecation akibat faktor luar (bencana alam, pengeboman dan sebagainya) pihak kami akan memulangkan deposit yang masih belum dibelanjakan (tempahan kereta, hotel dan sebagainya)

 • Setiap perjalanan kami akan kami rakamkan dalam bentuk foto dan video. Foto dan video yang dirakamkan akan digunakan sebagai bahan promosi .

 • Jika anda tidak selesa dengan perkara tersebut, sila berdiri di belakang kamera ketika rakaman dibuat.

 • Salinan foto tersebut juga akan diberikan kepada para peserta selesai dari setiap kembara kami.

 • Baca terma dan syarat penuh di sini : TERMA DAN SYARAT RARECATION

SAYA BERMINAT

Terima kasih, pihak kami akan hubungi anda dengan segera

VIDEO KEMBARA

Saksikan sendiri kegembiraan mereka yang telah menyertai kembara kami. Kegembiraan tidak boleh di buat buat