UMRAH

APA KATA MEREKA

“Pada awalnya saya sangat skeptikal dengan konsep umrah keluarga yang dibawa kerana saya menjangkaan semua akan sendiri-sendiri. Tetapi jangkaan saya meleset, dari seawalnya tiba di Madinah. Jiwa program yang dibawa oleh mutawif dapat dirasai dan dilihat pada setiap jemaah. Yang sihat di bimbing, yang kurang upaya di bantu. 

 

Konsep umrah keluarga dapat dilihat dari hari ke hari sepanjang berada di Haramain. Perkongsian ilmu dari sudut pandang yang berbeza telah menginggalkan kesan, sekurang-kurangnya untuk jemaah berfikir tentang kehidupan dan hala tuju hidup masing-masing. Saya telah dapat lebih dari jangkaan dan semoga diberikan rezeki untuk kesana lagi... dengan Rarecation.”

—  Firdaus Sobiron, Peserta Rarecation Umrah 52

APA ITU UMRAH MABRUR?

Banyak kriteria telah disebutkan sama ada dalam Al-Quran ataupun Hadith Nabi S.A.W sebagai panduan mengenal mabrur itu.

 

Kata akar MABRUR المبرور datangnya dari البر yang bererti kebaikan/kebajikan. Dan Allah telah banyak menerangkannya di dalam Al-Quran. Antaranya ialah, 

 

لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتّٰى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ ۚ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ شَ اللَّهَ بِهِۦ عَلِيمٌ

 

"Kamu tidak akan memperoleh kebajikan, sebelum kamu menginfakkan sebagian harta yang kamu cintai. Dan apa pun yang kamu infakkan, tentang hal itu, sungguh Allah Maha mengetahui."

 

(QS. Ali 'Imran: Ayat 92)

GET IN TOUCH

RARECATION UMRAH 

UMRAH AKHIR TAHUN

CUTI SEKOLAH

05-16 Disember 2018
19-30 Disember 2018


 

GET IN TOUCH

BAITULMAQDIS

PENGEMBARAAN KE BUMI ANBIYAK MENELUSURI SEJARAH AGAMA.

Ramai orang tanya boleh ke nak pergi Baitulmaqdis? Boleh ke orang Malaysia masuk Israel? Tak takut ke? tengah perang kan kat sana?

GET IN TOUCH

YOUR NAME

Tell customers more about you.

Add a few words and a stunning pic to grab their attention and get them to click.

LEARN MORE