CANADA

Kembara ke taman negara di Pergunungan Rockies Kanada yang indah, puncak gunung diselaputi salji, tasik glasier dan hidupan liar.

JADUAL PERJALANAN

Jadual perjalanan ini hanya sekadar rujukan sahaja. Jadual perjalanan sebenar akan berubah untuk setiap trip kerana kembara Rarecation merupakan "Tailor Made". Perjalanan akan di ubah mengikut kesesuaian ahli kembara, keadaan cuaca, musim (musim sejuk/musim luruh/musim bunga) dan situasi semasa untuk memastikan setiap pengembara beroleh pengalaman pengembaraan terbaik dan paling istimewa dari Rarecation

 
calgary.jpeg

KUALA LUMPUR - VANCOUVER

Hari Pertama 

 

Penerbangan di pertengahan hari menuju ke Vancouver. Bagaimanapun, disebabkan putaran bumi, kita akan sampai ke Vancouver pada waktu petang hari yang sama. Bermalam di Vancouver sebelum menaiki pesawat domestik ke Calgary esok hari.

vancouver-canada.jpg

VANCOUVER - CALGARY - BANFF

Hari Kedua

 

Penerbangan dari Vancouver ke Calgary memakan masa sekitar sejam setengah. Sampai di Calgary, kita akan menyelesaikan urusan kereta dan akan terus menuju ke Banff. Perjalanan memakan masa 90 minit dan mungkin sempat berhenti untuk menikmati matahari terbenam dicelah pergunungan Rockies.

Image by Matthew Fournier

BANFF

Hari Ketiga

 

Pagi ini akan meneroka taman negara Banff. Berjalan kaki sambil menghirup udara segar banjaran Rockies Kanada yang penuh warna warna musim luruh. Kita akan juga menaiki kereta kabel menaiki Gunung Sulfur sekiranya cuaca mengizinkan.

banff-2459897__480.jpg

BANFF

Hari Keempat

 

Selesai sarapan dengan sarapan yang dimasak oleh kapten, kita akan ke Sungai Bow. Kita akan menaiki wagon kereta kuda menelusuri sungai sehingga ke tempat makan tengahhari. Kalau ada yang berani nak terjun tiruk, bolehlah cuba-cuba mandi sungai nanti ye.

Image by Max Kukurudziak

JASPER

Hari Ketujuh

Pagi yang santai, kita akan menuju ke sungai Athabasca untuk white water rafting ataupun ke Tasik Maligne untuk menaiki bot menuju ke Pulau Spirit. Apapun, aktiviti tambahan ini bergantung kepada keadaan cuaca dan tenaga yang mencukupi.

Image by Gabriel Perelman

CALGARY

Hari Kesepuluh

Pagi yang santai untuk meneroka Calgary sebelum menuju ke Masjid Calgary untuk bersolat serta makan tengahari. Petang pula lebih kepada free and easy untuk membeli belah cenderahati buat kenangan.

Image by Mike Benna

VANCOUVER - KUALA LUMPUR

Hari Ketigabelas

 

Hari terakhir kita di Kanada, punya masa sehingga lewat petang untuk meneroka Vancouver. Kita akan ke lapangan terbang Vancouver pada lewat petang dan kita akan makan malam dahulu sebelum tiba.

Penerbangan hampir tengah malam menuju ke Kuala Lumpur

banff-1979545__480.jpg

BANFF - JASPER

Hari Kelima

 

Hari ini kita akan bergerak menuju ke Jasper. Perjalanan memakan masa sekitar 4 jam, tanpa mengambil kira hentian-hentian untuk mengambil gambar.

Makan tengahari secara piknik menikmati pemandangan alam semula jadi yang indah dan menawan.

jasper6.jpeg

JASPER - EDMONTON

Hari Kelapan

Hari ini perjalanan santai menuju ke Edmonton, sebuah kota di tengah Kanada. Selepas sarapan dan check out, perjalanan keluar dari banjaran Rockies menuju ke tanah datar tengah wilayah Alberta, Kanada. Tempat persinggahan kita untuk bermalam dalam perjalanan ke Calgary.

jasper8.jpeg

CALGARY - VANCOUVER

Hari Kesebelas

 

Seusai sarapan pagi, kita akan menuju ke lepangan terbang Calgary untuk menaiki penerbangan ke Vancouver. Kita dijangka sampai di Vancouver pada lewat petang, jadi kita akan terus ke hotel untuk check in, makan malam dan berehat. Boleh juga sekiranya ingin untuk bersiar-siar di sekitar kawasan untuk merasai suasana malam di Vancouver

Image by Mike Benna

VANCOUVER - KUALA LUMPUR

Hari Keempatbelas - limabelas

 

Disebabkan penerbangan kita dari barat ke timur, kita akan kehilangan satu hari. Ini bermaksud kita akan terbang selama 3 hari iaitu dari hari ketigabelas dan kita akan sampai ke Kuala Lumpur pada hari kelima belas.

InsyaAllah kembali sudah semula kita di Tanah Air. Pastinya pengalaman pengembaraan yang tidak di buat orang ini akan memberikan satu pengalaman kembara yang di rindui. Jangan risau foto foto kembara anda semua akan kita kongsikan di dalam website kami juga diberikan softcopy kepada semua yang mengikuti kami.

jasper7.jpeg

JASPER

Hari Keenam

Hari ini kita akan cuba untuk melawat padang ais Columbia untuk kita melakukan ice walk. Baju yang sesuai diperlukan kerana suhu yang agak rendah

jasper.jpeg

EDMONTON - CALGARY

Hari Kesembilan

 

Dari Edmonton, kita akan menuju ke Cakgary. Seperti biasa perjalanan kita akan menempuhi pemandangan yang cantik selama beberapa jam. Kita juga akan berhenti-henti untuk menikmati pemandangan yang cantik sepanjang perjalanan.

banff3.jpeg

VANCOUVER

Hari Keduabelas

 

Kita akan ke Stanley Park setelah selesai sarapan. Ia adalah satu taman yang terkenal di tengah kota Vancouver. Tengahari kita akan ke masjid Vancouver untuk menunaikan solat dan makan tengahari disekitar masjid. Kita akan menghabiskan masa bersiar-siar di bandar Vancouver dan pada sesiapa yang boleh berbahasa Perancis, boleh gunakan kelebihan anda untuk mendapatkan tawaran menarik bei belah. 

INFO LANJUT & HARGA

Fahami terma & syarat, mode kembara dan info penting yang di kongsikan disini sebelum anda menyertai kembara kami.

Keunikan Rarecation apabila kita membawa konsep pengembara bukan pelancong, "we came as strangers and comeback as family " adalah moto Rarecation maka kembara kami ini  tidak sesuai untuk mereka yang "kera sumbang", "diva" dan "berat tulang".

 

Pastinya anda tidak mempunyai ciri-ciri tersebut, jadi jangan lepaskan peluang merasai pengalaman kembara luar biasa yang membuatkan ramai orang ketagihan untuk merasakannya semula

 

Penginapan untuk perjalanan kali ini, kita akan mengginap di dalam hotel bertaraf 3 bintang. Kebiasaannya 1 bilik adalah untuk twin atau triple sharing

Pengangkutan

Seluruh perjalanan kita akan menaiki pengangkutan awam dengan kenderaan utamanya adalah kereta api.  Tidak digalakkan untuk membawa 1 almari untuk kembara ini

Penginapan

Penerbangan

Berbeza dengan pakej biasa, Rarecation tidak mempunyai mana-mana airlines yang tetap untuk setiap pakej. Pihak Rarecation akan memilih penerbangan mengikut kesesuaian masa dan kekosongan.

Ketidaktetatapan di dalam pilihan penerbangan juga  memberikan satu kelebihan pada pengembara kita untuk memilih untuk pergi lebih awal atau pulang lebih lewat. Jika berminat untuk mendapat penerbangan yang berbeza dengan kumpulan, pihak rarecation akan carikan penerbangan yang sesuai dan pemakluman jumlah tambahan harga jika ada

Untuk kedudukan tempat duduk di dalam penerbangan. Ianya akan ditentukan oleh syarikat penerbangan.

 

Jika mahu tempat duduk yang tetap, pihak kami akan semak kos tambahan dari syarikat penerbangan untuk pembelian tempat duduk 

TARIKH PERLEPASAN

 • 16 Sep - 30 Sep 2020

HARGA TERMASUK

1. Penerbangan pergi balik

2. Sewaan Kereta

3. Minyak & tol (jika ada) sepanjang perjalanan

4. Penginapan (Local house/Apartment)

5. Makan (half-board)

6. Insuran perjalanan untuk warganegara Malaysia

7. Baju Rarecation edisi terhad

8. Kelas fotografi percuma dari Saiful Nang Academy

 

HARGA TIDAK TERMASUK

1. Makan di luar

2. Lokasi berbayar

3. Perbelanjaan peribadi

KATAGEORI TRIP : RARE

Maaf untuk yang ini, kami tidak galakkan untuk membawa anak kecil atau yang mempunyai masalah kesihatan. Kembara kategori RARE ini mengikut cara pengembaraan orang tempatan. Seperti memandu sendiri, pemanduan melalui laluan kampung dan mengembara menaiki kenderaan awam. Di sesetengah kembara mungkin memerlukan aktiviti fizikal. Walaupun agak memenatkan namun setiap kepenatan itu sangat berbaloi dengan pengalaman yang kita perolehi.

PENYERTAAN MAKSIMA : 14 ORANG

 

HARGA PENUH

RM 23,470 / pax (single)

RM 23,170 (berdua atau lebih)

RM 20,470 ( 2- 11 Tahun)

RM 7,9700 ( 0 - 23 bulan)

HARGA TANPA TIKET PENERBANGAN

RM 9,170 / pax (single)

RM 8,870 (berdua atau lebih)

RM 8,670 ( 2- 11 Tahun)

RM 3,450 (0-23 bulan)

WARGA SINGAPURA

***penerbangan dari Singapura

HARGA PENUH

SGD 4,340 / pax (single)

SGD 4,240 (berdua atau lebih)

SGD 4,189 ( 2- 11 Tahun)

SGD 1,670 ( 0 - 23 bulan)

HARGA TANPA TIKET PENERBANGAN

SGD 3,060 / pax (single)

SGD 2,960 (berdua atau lebih)

SGD 2,900 ( 2- 11 Tahun)

SGD 1,160 (0-23 bulan)

TERMA & SYARAT

 • Aturcara pakej lawatan, harga & jadual penerbangan adalah tertakluk kepada sebarang perubahan dan keadaan semasa.

 • Sila rujuk kepada pihak kami sebelum membuat sebarang pembelian tiket penerbangan domestik.

 • Susunan bilik untuk setiap kembara adalah berbeza dan bergantung kepada kesesuaian ahli kembara dan kekosongan semasa tempahan.

 • Susunan bilik antara 2 - 6 orang sebilik. Bilik berdua akan diberikan keutamaan pada pasangan suami isteri

 • Manakala bilik dengan kapasiti lebih dari 2 orang biasanya akan diberikan kepada keluarga atau pengembara solo yang mempunyai bilangan ganjil 

 • Tidak semua hotel menyediakan bilik jenis double (1 katil queen). Sekiranya tiada, jenis bilik twin sharing (2 katil single) akan digunakan.

 • Peserta perlu membaca TERMA & SYARAT terlebih dahulu sebelum bersetuju mengikut pakej lawatan ini

 • Bayaran deposit untuk penyertaan adalah RM1000 seorang. Pembayaran boleh di buat terus kepada akaun RARECATION TRAVEL SDN BHD MAYBANK : 5622 6352 9023

 • Dukacita dimaklumkan, sebarang pembatalan dari pihak peserta, pembayaran yang dibuat tidak dapat dipulangkan.

 • Sekiranya pembatalan dari pihak Rarecation akibat faktor luar (bencana alam, pengeboman dan sebagainya) pihak kami akan memulangkan deposit yang masih belum dibelanjakan (tempahan kereta, hotel dan sebagainya)

 • Setiap perjalanan kami akan kami rakamkan dalam bentuk foto dan video. Foto dan video yang dirakamkan akan digunakan sebagai bahan promosi .

 • Jika anda tidak selesa dengan perkara tersebut, sila berdiri di belakang kamera ketika rakaman dibuat.

 • Salinan foto tersebut juga akan diberikan kepada para peserta selesai dari setiap kembara kami.

 • Baca terma dan syarat penuh di sini : TERMA DAN SYARAT RARECATION

SAYA BERMINAT

© 2016 Rarecation Travel Sdn Bhd

No Lesen : KPK : 8849

No Siri : KPK/LKU/SUB 0540

Rarecation HQ

Kompleks RPWP, Lot 79979 Jalan Abim, Kampung Sungai Ramal Dalam, 4300 Kajang Selangor

 • Facebook Social Icon
 • Instagram Social Icon

*Rarecation ialah entiti 100% milik badan kebajikan anak yatim dan asnaf